Waar heb je het dan zo druk mee? Het wordt me af en toe gevraagd als ik vertel dat ik nauwelijks aan de leuke dingen in het leven toe kom, jammergenoeg geen boeken lees of naar buiten ga. Ik antwoord dan: met mezelf. Met bestaan, met de Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen. Met de dingen die jij ook doet om jezelf in leven, presentabel en sociabel te houden. Met het verschil dat het bij mij niet 'even' tussen neus en lippen door gaat, maar een complete dagbesteding is... 

Gewoon even...

Gewoon even... een zakdoek pakken, een kop koffie zetten, je handen wassen, je pillen innemen, de  thermostaat hoger zetten. Even door de deur lopen, je jas aantrekken, je schoenen aandoen. Even een krantenpagina omslaan, een foto maken, de tv aan zetten. Even een usb-stekker in pc duwen, je mobiel laden, appen op een touchscreen, dubbelklikken of typen. Nog even je sokken in een sopje zetten, een mes uit de la pakken, een boterham smeren, het rolgordijn neerlaten.

Even een haar uit je gezicht vegen, je speekselkin deppen, een dop losdraaien, je bril op zetten, melk inschenken, een mug doodslaan, todo-lijstje aanvullen, in de agenda kijken, je tanden poetsen, flossen, fornuis aansteken, iets uit de koelkast pakken, een stekker in het stopcontact doen, schone sokken uit de kast halen, iets oprapen, iets zoeken, ontbijt klaar maken, de tafel afruimen, zeeppotje bijvullen, sleutel omdraaien, een beker pakken, je hand in een washandje wurmen, gezichtscrème smeren, wasgoed opbergen, plasje plegen, je billen afvegen,  je hemd in je onderbroek stoppen, je broek ophijsen en vastdoen…

Met dit soort dingen kan ik dus de hele dag bezig zijn. Alles vanuit de trippelstoel of vanachter de rollator.  Eindeloze alledaagse rituelen en eindeloos vermoeiend.

Om vier uur 's middags ben ik het zat en pak ik de krant. Daarna ben ik tot negen  uur 's avonds nog onder de pannen met koken, eten, poetsen en wassen en een pyama aantrekken. 'Even nog' kijken of ik iemand tekort heb gedaan, door door de appjes en e-mail te scrollen om me eindelijk, rond half tien, voor de tv te nestelen. Waar ik prompt in slaap val.